Skip to content

Aambeien en andere anale klachten

Proctologie

Proctologie is een medische term voor klachten en aandoeningen rondom de anus. Meestal gaat het om aambeien maar ook fistels, fissuren of huidflapjes kunnen irritante klachten rondom de anus veroorzaken.

Het is een onderwerp waar mensen niet snel over praten maar ongeveer 3,4 miljoen Nederlanders hebben anale klachten zoals jeuk, bloedverlies, vochtverlies of uitpuilende aambeien. Anale klachten kunnen het dagelijks leven flink verstoren maar mensen gaan vaak door schaamte niet snel naar een arts. Om snel van deze klachten af te komen is het aan te raden om snel een afspraak in te plannen met de proctologen van Tulp Medisch Centrum, die jarenlange ervaring en focus hebben in het behandelen van deze aandoeningen.

 

De chirurgen van Tulp Medisch Centrum hebben uitgebreide ervaring in proctologie. Deze ervaring vertaalt zich in zeer goede resultaten na de behandeling. Naast kennis en ervaring vinden wij heldere en vriendelijke communicatie belangrijk. Onze zorgverleners maken dit waar en hebben bewust gekozen voor het werken in onze stress verlagende, kleinschalige sfeer. Daarom is onze proctologie kliniek bij uitstek de plek voor het behandelen van uw klachten.

Uw behandeling in stappen

Tijdens uw eerste bezoek nemen onze specialisten ruim de tijd om uw klachten in kaart te brengen en zullen u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.
1
Vervolgens zal er een uitwendig en inwendig onderzoek volgen. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger en met een kleine kijker (proctoscoop). Bij ons wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop. Wij hebben veel proctoscopie ervaring en doen dit uiterst zorgvuldig.
2
Direct na het onderzoek krijgt u de uitslagen en volgt een voorstel voor de juiste behandeling. Bijna altijd is het mogelijk om de behandeling direct tijdens uw eerste bezoek aan onze kliniek uit te voeren. 
3

Wij streven ernaar om uw afspraken altijd bij dezelfde proctoloog te laten zijn. Ook bij een eventuele operatie voert uw eigen proctoloog de operatie uit en doet tevens de nazorg. Aangezien wij geen opleidingsziekenhuis zijn, wordt u niet gezien door coassistenten of artsen die opgeleid worden.

Tulp Medisch Centrum beschikt over de beste behandelmethodes van anale klachten en we besteden veel aandacht aan comfort, privacy en pijnstilling. Een behandeling wordt bij medische indicatie vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

Voorbereiding

In principe hoeft u niets mee te nemen naar uw eerste bezoek, aan onze proctologie kliniek, behalve uw identiteitsbewijs en verzekeringspas. Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt gebruiken.

Tijdens uw bezoek zullen wij al uw vragen beantwoorden en krijgt u aanvullende informatie mee die past bij uw situatie.

Veelgestelde vragen over proctologie

Wij krijgen regelmatig vragen over proctologie. Hier proberen wij direct antwoord te geven op al uw vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Een proctoloog houdt zich bezig met een grote groep aandoeningen rondom het anale gebied. Denk hierbij aan aambeien, huidflapjes, fisters en fissuren.

Met behulp van proctoscopie kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord, zoals aambeien, scheurtjes in de anus, een uitstulpende darm of een ontsteking van de endeldarm.

Anale marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus. Deze ontstaan vaak nadat u aambeien heeft gehad.

Een huidflapje, is een goedaardige huidplooi rondom de anus. Een huidflapje ontstaat vaak na het hebben van aambeien.

Anale marisken zijn kleine huidflapjes die klachten kunnen geven rondom de anus. Ze onstaan vaak nadat u aambeien heeft gehad.

Een mariske is een kleine zacht aanvoelend huidflapje rond de anus.

Het verwijderen van marisken gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hierdoor is de pijn en ongemak tijdens de behandeling onder controle.