Skip to content

Aambeien en andere anale klachten

Proctologie

Proctologie is een medische term voor klachten en aandoeningen rondom de anus. Meestal gaat het om aambeien maar ook fistels, fissuren of huidflapjes kunnen irritante klachten rondom de anus veroorzaken.

Het is een onderwerp waar mensen niet snel over praten maar ongeveer 3,4 miljoen Nederlanders hebben anale klachten zoals jeuk, bloedverlies, vochtverlies of uitpuilende aambeien. Anale klachten kunnen het dagelijks leven flink verstoren maar mensen gaan vaak door schaamte niet snel naar een arts.

De chirurgen van Tulp Medisch Centrum hebben uitgebreide ervaring in proctologie. Deze ervaring vertaalt zich in zeer goede resultaten na de behandeling. Naast kennis en ervaring vinden wij heldere en vriendelijke communicatie belangrijk. Onze zorgverleners maken dit waar en hebben bewust gekozen voor het werken in onze stress verlagende, kleinschalige sfeer.

Uw behandeling in stappen

Tijdens uw eerste bezoek nemen onze specialisten ruim de tijd om uw klachten in kaart te brengen en zullen u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.
1
Vervolgens zal er een uitwendig en inwendig onderzoek volgen. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger en met een kleine kijker (proctoscoop). Bij ons wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop.
2
Direct na het onderzoek krijgt u de uitslagen en volgt een voorstel voor de juiste behandeling. Bijna altijd is het mogelijk om de behandeling direct tijdens uw eerste bezoek uit te voeren. 
3

Wij streven ernaar om uw afspraken altijd bij dezelfde proctoloog te laten zijn. Ook bij een eventuele operatie voert uw eigen proctoloog de operatie uit en doet tevens de nazorg. Aangezien wij geen opleidingsziekenhuis zijn, wordt u niet gezien door coassistenten of artsen die opgeleid worden.

Tulp Medisch Centrum beschikt over de beste behandelmethodes van anale klachten en we besteden veel aandacht aan comfort, privacy en pijnstilling. Een behandeling wordt bij medische indicatie vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

Voorbereiding

In principe hoeft u niets mee te nemen naar uw eerste bezoek behalve uw identiteitsbewijs en verzekeringspas. Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt gebruiken.

Tijdens uw bezoek zullen wij al uw vragen beantwoorden en krijgt u aanvullende informatie mee die past bij uw situatie.

Veelgestelde vragen over Proctologie

Wij krijgen regelmatig vragen over proctologie behandelingen. Hier proberen wij direct antwoord te geven op al uw vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Proctologie is het vakgebied van artsen die zich bezighouden met aandoeningen rondom het anale gebied. De proctologie betreft een grote groep verschillende aandoeningen.

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten in het onderste deel van uw endeldarm en rondom de anus. Ze kunnen ontstaan door verhoogde druk tijdens ontlasting of door langdurig persen. Deze aandoening is vergelijkbaar met spataderen en kan zowel intern (binnen het rectum) als extern (rondom de anus) voorkomen, en kan variëren van lichte irritatie tot ernstige pijn en bloedingen.

 

Belangrijk om te weten is dat niet iedereen met aambeien ook klachten ontwikkelt. De aambeien ontstaan vaak door een combinatie van factoren zoals obstipatie, zwaar tillen, zwangerschap, langdurig zitten en ouder worden.

Aambeien kunnen zorgen voor serieuze klachten die uw dagelijkse leven beïnvloeden. Een duidelijk signaal kan het opmerken van helderrood bloed op het toiletpapier of in de toiletpot zijn. Rood bloedverlies komt vaak voor bij inwendige aambeien en hoeft niet alarmerend te zijn.

Symptomen als jeuk, irritatie en zwelling rond de anus zijn ook gangbaar, en sommige mensen ervaren anale pijn tijdens de ontlasting. Het vormen van huidflapjes rondom de anus kan ook duiden op de aanwezigheid van aambeien. Als u deze klachten heeft raden wij u aan om een afspraak te maken.

Preventie is gericht op het aanpassen van dieet en levensstijl om obstipatie en overmatige druk te voorkomen. Aanbevelingen omvatten voldoende water drinken, een vezelrijk dieet en regelmatige beweging. Het is ook verstandig om uw ontlasting niet te lang op te houden, overmatig persen te vermijden en regelmatig naar de wc te gaan.

Een proctoloog houdt zich bezig met een grote groep aandoeningen rondom het anale gebied. Denk hierbij aan aambeien, huidflapjes, fisters en fissuren.
Met behulp van proctoscopie kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord, zoals aambeien, scheurtjes in de anus, een uitstulpende darm of een ontsteking van de endeldarm.
Anale marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus. Deze ontstaan vaak nadat u aambeien heeft gehad.
Een huidflapje, is een goedaardige huidplooi rondom de anus. Een huidflapje ontstaat vaak na het hebben van aambeien.
Anale marisken zijn kleine huidflapjes die klachten kunnen geven rondom de anus. Ze ontstaan vaak nadat u aambeien heeft gehad.
Een mariske is een kleine zacht aanvoelend huidflapje rond de anus.
Het verwijderen van marisken gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hierdoor is de pijn en ongemak tijdens de behandeling onder controle.