Skip to content

Navelbreuk operatie

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een soms pijnlijke zwelling in de buurt van de navel.

Tulp Medisch Centrum heeft geen wachtlijsten voor een navelbreuk operatie. Onze chirurgen hebben jarenlange ervaring en geven u graag kundig advies.

Man herstelt na een navelbreuk operatie

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk (hernia umbilicalis in medische termen) is een veel voorkomende en meestal niet gevaarlijke aandoening. Een navelbreuk komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Er is sprake van een zwakke buikwand en zwelling die bij de navel is gelegen. Een navelbreuk geeft niet altijd klachten maar kan ook een ernstig beloop hebben met beklemming van darmen.

Om het vast te stellen zijn in het algemeen geen ingewikkelde onderzoeken nodig. De huisarts kan bij u de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. In geval van twijfel wordt er meestal een echo gemaakt. Wanneer er bij u een navelbreuk is geconstateerd, wordt u vaak verwezen naar een chirurg die u informeert over de aandoening, risico’s, behandelingen en opereren of niet.

Samen met uw chirurg kunt u beslissen of een operatie nodig is en welke behandeling het beste bij uw situatie past.

Als u vermoedt dat u een navelbreuk heeft, of als u gediagnosticeerd bent met deze aandoening, nodigen wij u graag uit voor een consult bij Tulp Medisch Centrum in Zuid-Holland vlakbij Rotterdam. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken. Samen zullen we werken aan een effectieve oplossing en zorgen voor een spoedig herstel, zodat u snel weer uw dagelijkse activiteiten zonder zorgen kunt uitvoeren.

Navelbreuk wel of niet opereren
Navelbreuk wel of niet opereren

Navelbreuk operatie en behandeling

De chirurgen van Tulp Medisch Centrum hebben uitgebreide ervaring en zijn gespecialiseerd in buikwandbreuk operaties zoals een navelbreuk operatie bij mannen en vrouwen. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties.

Naast goed kunnen opereren vinden wij heldere en vriendelijke communicatie belangrijk. Onze zorgverleners maken dit waar en hebben bewust gekozen voor het werken in onze stress verlagende, kleinschalige sfeer.
Als u tekenen van een navelbreuk vertoont, is het belangrijk om niet te wachten met het zoeken naar professionele medische hulp. Tulp Medisch Centrum nabij Rotterdam, biedt gespecialiseerde zorg voor patiënten met een navelbreuk. Het voortraject vindt zo efficiënt mogelijk plaats om te voorkomen dat u onnodig moet reizen. Onze ervaren chirurgen zijn experts in het uitvoeren van navelbreuk operaties en zorgen voor een behandeling die is afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Bij Tulp Medisch Centrum staan we bekend om onze patiëntgerichte benadering en hoogwaardige chirurgische zorg. Enkele voordelen van het kiezen voor ons centrum voor uw navelbreuk operatie zijn.

 • Snelle toegang: U kunt vaak al binnen een week bij ons terecht voor een beoordeling en gesprek, waardoor u niet lang hoeft te wachten en snel van uw klachten af kunt zijn. Wij kunnen u bijna altijd binnen een maand opereren indien dat nodig is.
 • Deskundige zorg: Onze chirurgen zijn gespecialiseerd in de behandeling van navelbreuken en gebruiken de nieuwste technieken voor een optimaal herstel.
 • Persoonlijke aandacht: Bij Tulp Medisch Centrum krijgt u persoonlijke aandacht en een behandeling die is aangepast aan uw specifieke situatie.
 • Nazorg: Uitstekende nazorg is essentieel voor een goed herstel. Wij doen alle nazorg zelf en bieden duidelijke instructies en ondersteuning tijdens het gehele traject van uw herstel.

De navelbreuk operatie

Tijdens de navelbreuk operatie bij mannen en vrouwen worden er hechtingen en vaak een kunststof matje op de zwakke plek geplaatst. Wij maken hiervoor gebruik van de hoogste klasse operatiekamers die aan alle steriliteit eisen voldoen en van alle moderne apparatuur zijn voorzien.

Twee technieken voor de navelbreuk operatie:

 • Een open operatie is het meest voorkomende: de chirurg maakt een snee ter hoogte van uw navel. Via deze opening kan uw breuk gezien en met een mat of hechtingen hersteld worden. De grootte van de snee en het litteken hangt af van de grootte van uw breuk. De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.
 • Een kijkoperatie (laparoscopie): de chirurg maakt verschillende klein sneetjes in uw buik. Via deze poorten brengt de chirurg een videocamera uw buikholte in en wordt uw breuk hersteld met een mat. Deze techniek wordt meestal bij grotere breuken toegepast. De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.

Herstel na de operatie

Na een navelbreuk operatie bij volwassenen kan het operatiegebied pijnlijk zijn zodra u wakker wordt. Vaak valt het erg mee omdat wij uw wond ook plaatselijk verdoven tijdens de narcose. Als u ondanks de pijnstilling die wij standaard geven toch pijn heeft, kunt u dit op de uitslaapkamer bij de verpleegkundige aangeven. Uw chirurg loopt bij u langs om te vertellen hoe de operatie is verlopen. Zodra u het ziet zitten mag u weer naar huis met duidelijke adviezen voor de nazorg. Meestal is dit al 2 uur na de ingreep.

Tips voor optimaal herstel na een navelbreuk operatie

 • Als u moet hoesten of persen kunt u het beste wat tegendruk geven tegen de wond.
 • Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren heeft u nog enige tijd last van het operatiegebied. Het gebied kan dof of pijnlijk aanvoelen. Blauwe plekken rond de wond en vocht of een beetje bloed uit de wond is de eerste dagen heel normaal. 
 • In principe mag u tijdens het herstel binnen de pijngrenzen alle activiteiten uitvoeren. U bespreekt voor de operatie al met uw chirurg wanneer u uw specifieke activiteiten weer op kunt pakken.
 • Douchen mag, in bad gaan en zwemmen liever pas na 2 weken.
 • Vermijd te zware (klachten uitlokkende) lichamelijke inspanning.
 • De eerste 2 weken na de ingreep kunt u het beste vrijnamen om alle energie in uw genezing te kunnen stoppen. Dat betaalt zich vaak later uit in een vlotte genezing zonder complicaties.

Wij bellen u de dag na de navelbreuk operatie al om te horen hoe het gaat. Twee weken na de operatie heeft u een (bel)afspraak met uw chirurg om uw herstel te bespreken. Bij vragen kunt u uiteraard ook zelf contact opnemen en vaker gezien worden. Wij hebben 24 uur per dag een spoedlijn voor medische vragen die niet kunnen wachten.

Veelgestelde vragen over een navelbreuk

Wij krijgen regelmatig vragen over een navelbreuk. Hier proberen wij direct antwoord te geven op al uw vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Een navelbreuk is een aandoening waarbij een gedeelte van het buikvlies door een zwakke plek bij de navel door de buikwand uitpuilt. Het wordt meestal gekenmerkt door een zichtbare uitstulping rond de navelstreek. Een navelbreuk komt vooral voor bij pasgeborenen maar ook bij volwassenen. Mensen met risicofactoren zoals een doorgemaakte zwangerschap, overgewicht, chronisch hoesten of zware lichamelijke activiteiten hebben vaker een navelbreuk.Een navelbreuk ontstaat wanneer door zwakte of druk een opening ontstaat tussen de spieren nabij de navel. Deze zwakte kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder aangeboren afwijkingen, overmatige druk op de buikwand of een verzwakking van de spieren door leeftijd, zwangerschap of overgewicht. Bij pasgeborenen komt een navelbreuk vaak voor doordat de buikwand nog niet volledig gesloten is. . Het is belangrijk om te weten dat niet alle mensen met risicofactoren een navelbreuk ontwikkelen, en dat sommige mensen zonder bekende risicofactoren toch een navelbreuk kunnen hebben.Het ontstaan van een navelbreuk kan ook te maken hebben met aanleg. Als er in de familie al navelbreuken zijn geweest, kan de kans op het ontwikkelen van een navelbreuk groter zijn. Door bewust te zijn van de risicofactoren en mogelijke oorzaken van een navelbreuk, kunt u mogelijk preventieve maatregelen nemen om de kans op het ontwikkelen van een navelbreuk te verkleinen.

Het herkennen van een navelbreuk kan soms lastig zijn, omdat de symptomen in het begin mild kunnen zijn. Een belangrijk kenmerk van een navelbreuk is echter dat er een uitstulping of zwelling rond de navel aanwezig is. Deze zwelling kan variëren in grootte en hoeft niet altijd pijnlijk te zijn. Het kan ook groter worden wanneer er druk wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld bij het tillen van zware objecten of tijdens het hoesten. Daarnaast kan er soms een zwaar of drukkend gevoel in de buik aanwezig zijn. Als u een uitstulping rond uw navel opmerkt of last heeft van deze symptomen, is het verstandig om ons te raadplegen voor een juiste diagnose en passend advies.Bij Tulp Medisch Centrum kunt u terecht voor diverse behandelingen. Onze specialisten zijn zeer ervaren in onder andere het behandelen van een liesbreuk, diverse proctologie behandelingen en het uitvoeren van een sterilisatie.

Bij een navelbreuk kan naast een zwelling ook een pijnlijk of branderig gevoel ontstaan.

Een navelbreuk operatie duurt gemiddeld zo’n 30 tot 45 minuten.

Een navelbreuk kan zich niet herstellen, als u lang wacht met het behandelen van de navelbreuk, kan deze wel groter worden.

Een navelbreuk kan verergeren als deze te lang niet behandeld wordt. Als u pijn heeft kunt u het beste snel een arts raadplegen.

Tijdens de operatie bent u onder narcose en ervaart u geen pijn.

Een navelbreuk is niet levensbedreigend, zolang u geen klachten heeft hoeft u niks te doen. Wanneer er klachten ontstaat is het aan te raden om direct contact met ons op te nemen.

Een navelbreuk kan ontstaan door de buikwand uitrekt in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaarder te worden, zwangerschappen, persen, veel hoesten of zwaar lichamelijk werk, zoals vaak zwaar tillen.

Het is belangrijk om geen zware lichamelijke werkzaamheden en sportactiviteiten te ondernemen bij een navelbreuk, dit maakt de kans dat het erger wordt groter.

Op de dag van de operatie mag u niet met de auto rijden.

Een navelbreuk is te herkennen aan een soms pijnlijke bult of zwelling bij de navel.