Skip to content

navelbreuk operatie en BEHANDELING

Navelbreuk

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een soms pijnlijke zwelling in de buurt van de navel.

Tulp Medisch Centrum heeft geen wachtlijsten. Onze chirurgen hebben jarenlange ervaring en geven u graag kundig advies.

Man herstelt na een navelbreuk operatie

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk (hernia umbilicalis in medische termen) is een veel voorkomende en meestal niet gevaarlijke aandoening. Er is sprake van een zwakke buikwand en zwelling die bij de navel is gelegen. Een navelbreuk geeft niet altijd klachten maar kan ook een ernstig beloop hebben met beklemming van darmen.

Om het vast te stellen zijn in het algemeen geen ingewikkelde onderzoeken nodig. De huisarts kan bij u de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. In geval van twijfel wordt er meestal een echo gemaakt. Wanneer er bij u een navelbreuk is geconstateerd, wordt u vaak verwezen naar een chirurg die u informeert over de aandoening, risico’s, behandelingen en opereren of niet.

Samen met uw chirurg kunt u beslissen of een operatie nodig is en welke behandeling het beste bij uw situatie past.

Navelbreuk wel of niet opereren

Navelbreuk operatie en behandeling

De chirurgen van Tulp Medisch Centrum hebben uitgebreide ervaring en zijn gespecialiseerd in buikwandoperaties. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties.

Naast goed kunnen opereren vinden wij heldere en vriendelijke communicatie belangrijk. Onze zorgverleners maken dit waar en hebben bewust gekozen voor het werken in onze stress verlagende, kleinschalige sfeer.

Navelbreuk wel of niet opereren

De operatie

Tijdens de navelbreuk operatie worden er hechtingen en vaak een kunststof matje op de zwakke plek geplaatst. Wij maken hiervoor gebruik van de hoogste klasse operatiekamers die aan alle steriliteiteisen voldoen en van alle moderne apparatuur zijn voorzien.

Twee technieken voor de navelbreuk operatie:

  • Een open operatie is het meest voorkomende: de chirurg maakt een snee ter hoogte van uw navel. Via deze opening kan uw breuk gezien en met een mat of hechtingen hersteld worden. De grootte van de snee en het litteken hangt af van de grootte van uw breuk. De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.
  • Een kijkoperatie (laparoscopie): de chirurg maakt verschillende klein sneetjes in uw buik. Via deze poorten brengt de chirurg een videocamera uw buikholte in en wordt uw breuk hersteld met een mat. Deze techniek wordt meestal bij grotere breuken toegepast.
    De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.

Herstel na de operatie

Na de navelbreuk operatie kan het operatiegebied pijnlijk zijn. Als u ondanks de pijnstilling die wij standaard geven toch pijn heeft, kunt u dit bij de verpleegkundige aangeven. Zodra u zich tijdens het herstel goed voelt, mag u in de loop van de dag weer naar huis met goede adviezen.


Tips voor optimaal herstel na een navelbreuk operatie

  • Als u moet hoesten of persen kunt u het beste wat tegendruk geven tegen de wond.
  • Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren ondervindt u na ontslag nog enige tijd hinder van het operatiegebied. Het gebied kan dof of pijnlijk aanvoelen. Ook kunt u last hebben van uw schouder als er een kijkoperatie is verricht.
  • In principe mag u tijdens het herstel binnen de pijngrenzen alle activiteiten uitvoeren. Bespreek gerust met uw chirurg wanneer u uw specifieke activiteiten weer op kunt pakken.
  • Douchen mag, in bad gaan liever pas na 2 weken.
  • Vermijd te zware (klachten uitlokkende) lichamelijke inspanning.

Wij bellen u de dag na de navelbreuk operatie al om te horen hoe het gaat. Twee weken na de operatie heeft u een (bel)afspraak met uw chirurg om uw herstel te bespreken. Bij klachten of vragen kunt u uiteraard ook zelf contact opnemen en vaker gezien worden.