Skip to content

Liesbreuk operatie

Een liesbreuk (hernia inguinalis) is een veel voorkomende en meestal niet gevaarlijke aandoening ter hoogte van de lies. Onze liesbreuk kliniek in Zwijndrecht (nabij Rotterdam) heeft geen wachttijden. De operaties onder narcose worden uitgevoerd op onze operatiefaciliteit in Vlaardingen nabij Rotterdam. Onze ervaren chirurgen helpen u graag.

Tulp Medisch Centrum: Kliniek voor liesbreuk operaties in Zuid-Holland

De chirurgen van Tulp Medisch Centrum hebben uitgebreide ervaring en zijn gespecialiseerd in lies en dijbeenbreukoperaties. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties. Naast goed kunnen opereren vinden wij heldere en vriendelijke communicatie belangrijk. Onze zorgverleners maken dit waar en hebben bewust gekozen voor het werken in onze stress verlagende, kleinschalige sfeer. Onze specialisten staan direct klaar voor uw liesbreuk operatie zonder wachttijd.

Expertise en ervaring

Bij Tulp Medisch Centrum werken specialisten in liesklachten en liesbreukoperaties. Met een team van onder andere ervaren chirurgen, bieden wij u een hoogwaardige en persoonlijke liesbreuk behandeling die uw comfort en welzijn vooropstelt. Door de uitgebreide ervaring in liesklachten kunnen de specialisten van onze kliniek ook met u meedenken of een liesbeuk de oorzaak is van uw klachten en advies geven bij andere klachten in de liesregio.
Tijdens de liesbreuk operatie wordt een kunststof matje op de zwakke plek geplaatst. Dit gebeurt in een operatiekamer van de hoogste klasse, die aan alle steriliteiteisen voldoet. Onze operatiekamers zijn van alle moderne apparatuur voorzien. Een lies of dijbreukoperatie kan volgens twee technieken uitgevoerd worden:
 • Een kijkoperatie (endoscopie): de chirurg maakt een klein sneetje bij uw navel. Via dit sneetje brengt de chirurg een kleine videocamera uw buikholte in. Vervolgens wordt via nog twee kleinere sneetjes uw liesbreuk te hersteld met een mat. De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.
 • Een open operatie: de chirurg maakt een snee ter hoogte van uw lies aan de kant van de liesbreuk. Via deze opening kan uw liesbreuk gezien en met een mat en hechtingen hersteld worden. De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.

Na de operatie kan het operatiegebied pijnlijk zijn tijdens uw herstel. Als u ondanks de pijnstilling die wij standaard geven toch pijn heeft, kunt u dit bij de verpleging aangeven. Zodra u zich goed voelt, mag u in de loop van de dag weer naar huis met goede adviezen.

Algemene tips om snel te herstellen van uw liesbreukoperatie:

 • Als u moet hoesten of persen kunt u het beste wat tegendruk geven tegen de wond.
 • Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren ondervindt u na ontslag nog enige tijd hinder van het operatiegebied. Het gebied kan dof of pijnlijk aanvoelen. Ook kunt u last hebben van uw schouder als er een kijkoperatie is verricht.
 • In principe mag u binnen de pijngrenzen alle activiteiten uitvoeren. Bespreek gerust met uw chirurg wanneer u uw specifieke activiteiten weer op kunt pakken.
 • Douchen mag, in bad gaan liever pas na 2 weken
 • Vermijd te zware (klachten uitlokkende) lichamelijke inspanning.

Wij bellen u de dag na de operatie al om te horen hoe het herstel van uw liesbreuk operatie gaat. Twee weken na de operatie heeft u een (bel)afspraak met uw chirurg. Bij klachten of vragen kunt u uiteraard ook zelf contact opnemen en vaker gezien worden.

Veelgestelde vragen over liesbreuk operaties

Wij krijgen regelmatig vragen over het behandelen van een liesbreuk. Hier proberen wij direct antwoord te geven op al uw vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Een liesbreuk, ook bekend als een inguinale hernia, is een veelvoorkomende medische aandoening die optreedt wanneer een deel van het weefsel of een orgaan uitsteekt door een zwakke plek in de buikwand. Dit kan resulteren in een zichtbare bult of zwelling in de lies. Liesbreuken kunnen voorkomen bij mannen, vrouwen en kinderen, maar ze komen het meest voor bij mannen van middelbare leeftijd.

Een lies of dijbreukoperatie kan volgens twee technieken uitgevoerd worden:

 • Een kijkoperatie (endoscopie): de chirurg maakt een klein sneetje bij uw navel. Via dit sneetje brengt de chirurg een kleine videocamera uw buikholte in. Vervolgens wordt via nog twee kleinere sneetjes uw liesbreuk te hersteld met een mat.
  De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.
 • Een open operatie: de chirurg maakt een snee ter hoogte van uw lies aan de kant van de liesbreuk. Via deze opening kan uw liesbreuk gezien en met een mat en hechtingen hersteld worden. De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.

Het herstel na een liesbreukoperatie varieert van persoon tot persoon, maar over het algemeen kunnen de meeste mensen binnen enkele weken volledig functioneren. Na de operatie is het verstandig om activiteiten te beperken en om druk op de buikspieren te vermijden. Het is essentieel om de instructies van uw chirurg goed op te volgen om ervoor te zorgen dat het herstelproces goed verloopt. Tulp Medisch Centrum biedt ook alle nazorg en ondersteuning om patiënten te helpen bij een snel en succesvol herstel na een liesbreukoperatie.

Symptomen van een liesbreuk kunnen variëren, maar er zijn enkele veelvoorkomende tekenen waar u op kunt letten. Een van de meest opvallende symptomen is een zichtbare zwelling in het liesgebied. Deze zwelling kan variëren in grootte en kan soms verdwijnen wanneer u ligt of zachtjes op de zwelling drukt. Daarnaast kan het optreden van pijn bij een liesbreuk een ander belangrijk symptoom zijn. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met een trekkend of brandend gevoel. Sommige mensen ervaren ook pijn die zich uitbreidt naar de balzak of de schaamstreek. Bij vrouwen is het herkennen van een liesbreuk vaak lastiger, juist dan kan een expertisecentrum zoals Tulp Medisch Centrum nabij Rotterdam, het verschil maken.

Om een liesbreuk te diagnosticeren, zal uw arts waarschijnlijk verschillende methoden gebruiken. Een van de meest gebruikte methoden is een lichamelijk onderzoek, waarbij uw arts uw liesgebied zal onderzoeken en mogelijk zal vragen om te hoesten of te persen om de zwelling te beoordelen. Daarnaast kan een echografie worden gebruikt om een duidelijker beeld te krijgen van de liesbreuk. zelden is  aanvullend beeldvormend onderzoek zoals een computertomografie (CT) scan of een MRI-scan nodig om een gedetailleerder beeld te krijgen. Als u mogelijk een liesbreuk heeft of andere liesklachten kunt u contact met ons opnemen, zodat wij de juiste diagnose kunnen stellen en een geschikte behandeling voorstellen.

Een liesbreuk begint met een zwakke plek of scheur in de buikwand spier, deze kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan door persen, veel hoesten en vaak zwaar tillen.

Een liesbreuk wordt ook wel een hernia inguinalis genoemd. Een liesbreuk is dan een hernia ter hoogte van de lies.

Een liesbreuk zal niet uit zichzelf herstellen, zodra er klachten optreden is het dan ook belangrijk om de liesbreuk te laten behandelen.

Zolang er geen klachten zijn, kunt u doorlopen met een liesbreuk. Als de liesbreuk snel groeit of er klachten optreden is het raadzaam een chirurg te bezoeken voor advies en eventueel operatie.

Jazeker! U kunt bij Tulp Medisch Centrum terecht voor diverse behandelingen. Hierbij kunt u denken aan het behandelen van een navelbreuk, een vasectomie en proctologie behandelingen.

Een zwelling in de liesstreek die weggedrukt kan worden is het meest bekende symptoon van een liesbreuk. Verder kunt u denken aan pijnklachten bij hoesten, niezen, persen en bukken of tillen.

Het is bij een liesbreuk belangrijk om de druk op de onderbuik zoveel mogelijk te voorkomen. Vermijd hierbij activiteiten die klachten en pijn geven zoals zwaar tillen of hoesten.

Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek in de buikwand in combinatie met druk of spanning op de buikwand. Roken maakt het bindweefsel zwakker, overgewicht, veel hoesten en zwaar tillen zijn bekende oorzaken voor een liesbreuk

Bij een liesbreuk is het belangrijk om te behandelen zodra er echte klachten ontstaan. U kunt een liesbreuk een tijd aankijken, maar zodra u daadwerkelijk klachten krijgt is het goed om niet te lang af te wachten. Een liesbreuk gaat niet vanzelf over.

Een liesbreuk doet voornamelijk pijn in de liesstreek maar bij mannen soms ook in de balzak.

U mag na de operatie gewoon weer lopen. Wij raden het wel aan om het de eerste 2 weken na de behandeling sport en zware activiteiten te mijden.

Het is verstandig om de eerste twee weken na de behandeling vrij te nemen van uw werk. U mag wel normaal bewegen, maar niet te intensief.