Skip to content

Liesbreuk behandeling

Liesbreuk

Een veel voorkomende en meestal niet gevaarlijke aandoening ter hoogte van de lies.

Expertise en ervaring

De chirurgen van Tulp Medisch Centrum hebben uitgebreide ervaring en zijn gespecialiseerd in lies en dijbeenbreukoperaties. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties.

Naast goed kunnen opereren vinden wij heldere en vriendelijke communicatie belangrijk. Onze zorgverleners maken dit waar en hebben bewust gekozen voor het werken in onze stress verlagende, kleinschalige sfeer.

Tijdens de operatie wordt een kunststof matje op de zwakke plek geplaatst. Dit gebeurt in een operatiekamer van de hoogste klasse, die aan alle steriliteiteisen voldoet. Onze operatiekamers zijn van alle moderne apparatuur voorzien.

Een lies of dijbreukoperatie kan volgens twee technieken uitgevoerd worden:

  • Een kijkoperatie (endoscopie): de chirurg maakt een klein sneetje bij uw navel. Via dit sneetje brengt de chirurg een kleine videocamera uw buikholte in. Vervolgens wordt via nog twee kleinere sneetjes uw liesbreuk te hersteld met een mat.
    De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.
  • Een open operatie: de chirurg maakt een snee ter hoogte van uw lies aan de kant van de liesbreuk. Via deze opening kan uw liesbreuk gezien en met een mat en hechtingen hersteld worden. De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.

Na de operatie kan het operatiegebied pijnlijk zijn. Als u ondanks de pijnstilling die wij standaard geven toch pijn heeft, kunt u dit bij de verpleging aangeven. Zodra u zich goed voelt, mag u in de loop van de dag weer naar huis met goede adviezen.

Algemene tips

  • Als u moet hoesten of persen kunt u het beste wat tegendruk geven tegen de wond.
  • Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren ondervindt u na ontslag nog enige tijd hinder van het operatiegebied. Het gebied kan dof of pijnlijk aanvoelen. Ook kunt u last hebben van uw schouder als er een kijkoperatie is verricht.
  • In principe mag u binnen de pijngrenzen alle activiteiten uitvoeren. Bespreek gerust met uw chirurg wanneer u uw specifieke activiteiten weer op kunt pakken.
  • Douchen mag, in bad gaan liever pas na 2 weken
  • Vermijd te zware (klachten uitlokkende) lichamelijke inspanning.

Wij bellen u de dag na de operatie al om te horen hoe het gaat. Twee weken na de operatie heeft u een (bel)afspraak met uw chirurg. Bij klachten of vragen kunt u uiteraard ook zelf contact opnemen en vaker gezien worden.