Skip to content

LITTEKENBREUK BEHANDELING

Littekenbreuk

Een littekenbreuk (hernia cicatricalis) is een soms pijnlijke zwelling bij het litteken van een eerdere operatie.

Tulp Medisch Centrum biedt kundige en vergoede zorg, zonder wachttijden.

Littekenbreuk: symptomen en behandeling

Een littekenbreuk (hernia cicatricalis in medische termen) ontstaat vaak na een eerdere operatie waarna de buikwandspieren niet goed hersteld zijn. Meestal is het een niet gevaarlijke aandoening waarvoor ook niet altijd een operatie nodig is voor een goed herstel.

Om een littekenbreuk vast te stellen zijn in het algemeen geen ingewikkelde onderzoeken nodig. De huisarts kan bij u de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. In geval van twijfel wordt er soms een echo gemaakt. Wanneer er bij u een breuk is geconstateerd, wordt u vaak verwezen naar een chirurg die u informeert over de aandoening, risico’s en behandelopties.

Littekenbreuk operaties zijn vaak ingewikkelder dan bijvoorbeeld een gewone navelbreuk omdat er verklevingen zijn. De kans op complicaties is ook hoger en erg afhankelijk van de grootte en de locatie van de breuk. Uw algehele gezondheid en de ernst van uw klachten geven vaak de doorslag in de behandeling.

Samen met uw chirurg kunt u beslissen of een littekenbreuk operatie nodig is en welke operatiemethode het beste bij uw situatie past.

littekenbreuk of hernia cicatricalis

Expertise en ervaring

De chirurgen van Tulp Medisch Centrum hebben uitgebreide ervaring en zijn gespecialiseerd in buikwandbreuk operaties. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties.

Naast goed kunnen opereren vinden wij heldere en vriendelijke communicatie belangrijk. Onze zorgverleners maken dit waar en hebben bewust gekozen voor het werken in onze stress verlagende, kleinschalige sfeer.

littekenbreuk of hernia cicatricalis

De littekenbreuk operatie


Tijdens de operatie wordt een kunststof mat op de zwakke plek in de buikwand geplaatst. Wij maken gebruik van de hoogste klasse operatiekamers die aan alle steriliteiteisen voldoen en van alle moderne apparatuur zijn voorzien.

Een littekenbreuk operatie kan volgens twee technieken uitgevoerd worden:

  • Een open operatie is: de chirurg maakt een snee ter hoogte van uw littekenbreuk. Via deze opening kan uw littekenbreuk gezien en met een mat of hechtingen hersteld worden. De grootte van de snee en het litteken hangt af van de grootte van uw breuk. De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.
  • Een kijkoperatie (laparoscopie): de chirurg maakt verschillende klein sneetjes in uw buik. Via deze poorten brengt de chirurg een videocamera uw buikholte in en wordt uw littekenbreuk hersteld met een mat. Deze techniek wordt meestal alleen bij grote littekenbreuken toegepast
    De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.

Herstel na de littekenbreuk operatie

Na de littekenbreuk operatie kan het operatiegebied pijnlijk zijn. Als u ondanks de pijnstilling die wij standaard geven tijdens uw herstel toch pijn heeft, kunt u dit bij de verpleegkundige aangeven. Zodra u zich goed voelt, mag u in de loop van de dag weer naar huis met goede adviezen.

Tips voor een snel herstel

  • Als u moet hoesten of persen kunt u het beste wat tegendruk geven tegen de wond.
  • Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren ondervindt u na ontslag nog enige tijd hinder van het operatiegebied. Het gebied kan dof of pijnlijk aanvoelen. Ook kunt u last hebben van uw schouder als er een kijkoperatie is verricht.
  • In principe mag u binnen de pijngrenzen alle activiteiten uitvoeren. Bespreek gerust met uw chirurg wanneer u uw specifieke activiteiten weer op kunt pakken.
  • Douchen mag, in bad gaan liever pas na 2 weken
  • Vermijd te zware (klachten uitlokkende) lichamelijke inspanning.

Wij bellen u de dag na de operatie al om te horen hoe het met uw herstel gaat. Twee weken na de operatie heeft u een (bel)afspraak met uw chirurg. Bij klachten of vragen kunt u uiteraard ook zelf contact opnemen en vaker gezien worden.