Skip to content

BEHANDELING

Bovenbuikbreuk

Een zwakke plek of zwelling in het midden van uw bovenbuik.

Bovenbuikbreuk

Een bovenbuikbreuk (hernia epigastrica in medische termen) is een veel voorkomende en meestal niet gevaarlijke aandoening. Er is sprake van een zwakke buikwand en zwelling die precies in de middenlijn boven de navel is gelegen. Een bovenbuikbreuk geeft vaak weinig klachten.

Om het vast te stellen zijn in het algemeen geen ingewikkelde onderzoeken nodig. De huisarts kan bij u de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. In geval van twijfel wordt er soms een echo gemaakt. Wanneer er bij u een breuk is geconstateerd, wordt u vaak verwezen naar een chirurg die u informeert over de aandoening, risico’s en behandelopties.

Samen met uw chirurg kunt u beslissen of een operatie nodig is en welke operatiemethode het beste bij uw situatie past.

Expertise en ervaring

De chirurgen van Tulp Medisch Centrum hebben uitgebreide ervaring en zijn gespecialiseerd in buikwandoperaties. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties.

Naast goed kunnen opereren vinden wij heldere en vriendelijke communicatie belangrijk. Onze zorgverleners maken dit waar en hebben bewust gekozen voor het werken in onze stress verlagende, kleinschalige sfeer.

Operatie
Tijdens de operatie worden er hechtingen en vaak een kunststof matje op de zwakke plek geplaatst. Wij maken hiervoor gebruik van de hoogste klasse operatiekamers die aan alle steriliteiteisen voldoen en van alle moderne apparatuur zijn voorzien.

Een bovenbuikbreuk operatie kan volgens twee technieken uitgevoerd worden:

Na de operatie

Na de operatie kan het operatiegebied pijnlijk zijn. Als u ondanks de pijnstilling die wij standaard geven toch pijn heeft, kunt u dit bij de verpleegkundige aangeven. Zodra u zich goed voelt, mag u in de loop van de dag weer naar huis met goede adviezen.

Algemene tips:

Controleafspraak

Wij bellen u de dag na de operatie al om te horen hoe het gaat. Twee weken na de operatie heeft u een (bel)afspraak met uw chirurg. Bij klachten of vragen kunt u uiteraard ook zelf contact opnemen en vaker gezien worden.