Skip to content

BEHANDELING

Bovenbuikbreuk

Een zwakke plek of zwelling in het midden van uw bovenbuik.

Bovenbuikbreuk

Een bovenbuikbreuk (hernia epigastrica in medische termen) is een veel voorkomende en meestal niet gevaarlijke aandoening. Er is sprake van een zwakke buikwand en zwelling die precies in de middenlijn boven de navel is gelegen. Een bovenbuikbreuk geeft vaak weinig klachten.

Om het vast te stellen zijn in het algemeen geen ingewikkelde onderzoeken nodig. De huisarts kan bij u de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. In geval van twijfel wordt er soms een echo gemaakt. Wanneer er bij u een breuk is geconstateerd, wordt u vaak verwezen naar een chirurg die u informeert over de aandoening, risico’s en behandelopties.

Samen met uw chirurg kunt u beslissen of een operatie nodig is en welke operatiemethode het beste bij uw situatie past.

Expertise en ervaring

De chirurgen van Tulp Medisch Centrum hebben uitgebreide ervaring en zijn gespecialiseerd in buikwandoperaties. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties.

Naast goed kunnen opereren vinden wij heldere en vriendelijke communicatie belangrijk. Onze zorgverleners maken dit waar en hebben bewust gekozen voor het werken in onze stress verlagende, kleinschalige sfeer.

Tijdens de operatie worden er hechtingen en vaak een kunststof matje op de zwakke plek geplaatst. Wij maken hiervoor gebruik van de hoogste klasse operatiekamers die aan alle steriliteiteisen voldoen en van alle moderne apparatuur zijn voorzien.

Een bovenbuikbreuk operatie kan volgens twee technieken uitgevoerd worden:

  • Een open operatie is het meest voorkomende: de chirurg maakt een snee ter hoogte van uw breuk. Via deze opening kan uw breuk gezien en met een mat of hechtingen hersteld worden. De grootte van de snee en het litteken hangt af van de grootte van uw breuk. De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.

  • Een kijkoperatie (laparoscopie): de chirurg maakt verschillende klein sneetjes in uw buik. Via deze poorten brengt de chirurg een videocamera uw buikholte in en wordt uw breuk hersteld met een mat. Deze techniek wordt meestal alleen bij grotere breuken toegepast De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.

Na de operatie kan het operatiegebied pijnlijk zijn. Als u ondanks de pijnstilling die wij standaard geven toch pijn heeft, kunt u dit bij de verpleegkundige aangeven. Zodra u zich goed voelt, mag u in de loop van de dag weer naar huis met goede adviezen.

Algemene tips:

  • Als u moet hoesten of persen kunt u het beste wat tegendruk geven tegen de wond.
  • Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren ondervindt u na ontslag nog enige tijd hinder van het operatiegebied. Het gebied kan dof of pijnlijk aanvoelen. Ook kunt u last hebben van uw schouder als er een kijkoperatie is verricht.
  • In principe mag u binnen de pijngrenzen alle activiteiten uitvoeren. Bespreek gerust met uw chirurg wanneer u uw specifieke activiteiten weer op kunt pakken.
  • Douchen mag, in bad gaan liever pas na 2 weken
  • Vermijd te zware (klachten uitlokkende) lichamelijke inspanning.

Wij bellen u de dag na de operatie al om te horen hoe het gaat. Twee weken na de operatie heeft u een (bel)afspraak met uw chirurg. Bij klachten of vragen kunt u uiteraard ook zelf contact opnemen en vaker gezien worden.