Skip to content

Vasectomie: sterilisatie van de man

Sterilisatie bij de man is een veilige en definitieve vorm van anticonceptie
Onze chirurgen met ervaring staan u graag bij voor uw bovenbuikbreuk of vasectomie

Wat is een vasectomie of sterilisatie bij de man?

Een sterilisatie bij de man (vasectomie) is een eenvoudige ingreep waarbij uw chirurg de zaadleiders onderbreekt. Deze zeer veilige vorm van anticonceptie voorkomt dat zaadcellen het zaadvocht bereiken tijdens de geslachtsgemeenschap.

Er zijn verschillende andere mogelijkheden om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld gebruik van een anticonceptiepil, condoom of spiraaltje. Het grote verschil tussen deze methoden en sterilisatie is dat de laatste gezien wordt als een definitieve anticonceptiemethode. Dat wil zeggen dat de sterilisatie in principe onomkeerbaar is. Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Vrijblijvend intakegesprek

Maak hier een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek

Vasectomie Zuid-Holland

Sterilisatie voor mannen, is een veilige vorm van anticonceptie. Het omvat het onderbreken van de zaadleiders, waardoor zaadcellen geen toegang meer hebben tot het sperma. Wij gebruiken de minimaal invasieve techniek, de no scalpel vasectomie zodat u zo min mogelijk last heeft. Deze procedure vindt in de omgeving van Rotterdam, bij Tulp Medisch Centrum in Zwijndrecht plaats.

Elke behandeling bij ons begint met een telefonisch consult. Gedurende dit consult zullen wij de procedure met u doornemen, mogelijke vragen beantwoorden en ervoor zorgen dat u voldoende bent voorgelicht. Vervolgens wordt er een afspraak ingepland voor de daadwerkelijke sterilisatie behandeling. De behandeling zelf duurt doorgaans niet langer dan 20 minuten en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door een ervaren chirurg.

No scalpel vasectomie

Deze vorm van sterilisatie heeft onze voorkeur en wordt ook wel de minimaal invasieve techniek genoemd. Er komt geen mes bij kijken en de gehele operatie wordt via één klein gaatje in uw huid verricht. Dit alles om de behandeling zo prettig mogelijk te laten verlopen en het herstel te bespoedigen. Geheel in lijn met de laatste richtlijnen, is er bij deze techniek veel aandacht voor het voorkomen van schade aan bloedvaatjes en zenuwen. Zo maken we de kans op chronische klachten zo klein mogelijk.

De vasectomie vindt poliklinisch onder plaatselijke verdoving plaats. Na ontsmetting van de balzak krijgt u in de huid van de balzak een verdovende injectie. Vervolgens maakt de chirurg één kleine opening in het midden van de balzak. Vanuit deze zeer kleine opening worden beide zaadleiders vrijgemaakt. Van beide zaadleiders wordt een stuk verwijderd. Daarna worden de uiteinden dichtgebrand, dichtgeknoopt en uit elkaar begraven (interpositie) . Omdat de wond heel klein is hoeft er niet gehecht te worden in de huid. Tijdens de ingreep voelt u vaak een trekkend of zeurend gevoel in met name de liezen, omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt. Soms geeft dit ook een pijnlijk of wee gevoel in de buik. De ingreep duurt ongeveer twintig minuten.

Klassieke vasectomie

Als de “no scalpel vasectomie” bij u niet mogelijk is wordt een klassieke vasectomie verricht met 2 kleine sneetjes.  Deze vasectomie vindt ook poliklinisch onder plaatselijke verdoving plaats. Na ontsmetting van de balzak krijgt u in de huid van de balzak een verdovende injectie. Vervolgens maakt de chirurg een kleine snee links en rechts, waarbij de zaadleiders worden vrijgemaakt. Van beide zaadleiders wordt een stukje verwijderd, de uiteinden worden afgebonden en dichtgebrand. Hierna worden de wondjes met hechtingen gesloten die vanzelf oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden. Tijdens de ingreep voelt u vaak een trekkend of zeurend gevoel in met name de liezen, omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt. Soms geeft dit ook een pijnlijk of wee gevoel in de buik. De ingreep duurt ongeveer twintig minuten.

Na de vasectomie


Na de ingreep krijgt u een pleister op de wond die u één dag laat zitten.

 • Wij adviseren u gedurende een paar dagen een strakke onderbroek of zwembroek te dragen.
 • Om nabloeding te voorkomen, doet u de rest van de dag rustig aan.
 • Na één dag mag u weer douchen.
 • Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak en liezen pijnlijk worden. Hiervoor kunt u paracetamol nemen.
 • De volgende dag kunt u over het algemeen weer aan het werk gaan.
 • De eerste week mag u niet fietsen, sporten, in bad, zwemmen, naar de sauna of zwaar tillen.
 • Na één week is geslachtsgemeenschap weer toegestaan.

De klachten na een vasectomie kunnen heel wisselend zijn. Bij de meeste mannen zijn de klachten beperkt tot een zeurend gevoel. Af en toe ontstaat er een blauwe verkleuring en zwelling van de balzak of de basis van de penis. Ook wat bloed- of vochtverlies uit de wond is niet verontrustend en gaat in de regel vanzelf over na een paar dagen. Zelden treedt een grote bloeding of wondinfectie op. Als er een grote zwelling is ontstaan trekt dat vaak pas na weken weg en kan het behoorlijk in de weg zitten. Om dit te voorkomen kunt u de eerste dagen een strakke onderbroek dragen en rustig aan doen.

Pijn ná de ingreep gaat vaak gepaard met een beurs gevoel vanaf uw balzak tot aan uw liezen en met name tijdens het lopen. Meestal duurt dit slechts enkele dagen. In zeldzame gevallen kan de pijn langdurig aanwezig blijven (chronische pijn).

Het is belangrijk uw behandelend arts te waarschuwen als u koorts krijgt (boven de 38,5 °C), het wondje blijft bloeden of er uitermate veel pijn is ondanks het innemen van pijnstillers.

In zeldzame gevallen kan er na de sterilisatie een gevoel van stuwing optreden; dit kan leiden tot een pijnlijk gevoel voorafgaand aan de zaadlozing. Meestal is dit een tijdelijke klacht.

Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom gebruikt u in deze periode nog een ander voorbehoedsmiddel. Na gemiddeld drie maanden zijn de zaadcellen meestal verdwenen. Na deze periode wordt het zaadmonster onderzocht in een gecertificeerd laboratorium. Dit onderzoek is essentieel voor het vaststellen van onvruchtbaarheid. Op de dag van de ingreep krijgt u een reservoir en instructies mee voor het opvangen en inleveren van uw sperma.

Een week na het inleveren van het zaadmonster wordt u door ons geïnformeerd over de uitslag. Het kan voorkomen dat u meermalen een zaadmonster moet inleveren, tot de uitslag laat zien dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn.
Na ontvangst van de schriftelijke bevestiging kunt u stoppen met andere anticonceptiemiddelen.

 • Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en er opnieuw doorgankelijkheid (en dus vruchtbaarheid) ontstaat. Ook al liet controle van het zaadmonster geen aanwezige zaadcellen zien, dan is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd alsnog mogelijk. Dit komt bij ongeveer één tot drie van de duizend patiënten voor.
 • Soms is het mogelijk dat in het zaadmonster toch zaadcellen aanwezig blijven. In dit geval vindt eventueel na overleg met uw chirurg een re-sterilisatie plaats.
 • Vasectomie is in principe een definitieve ingreep. In bijzondere gevallen kan geprobeerd worden een sterilisatie ongedaan te maken.
 • De ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. Na sterilisatie worden de zaadcellen, die nog steeds in de testikels worden gevormd, door het lichaam afgebroken.
 • Een sterilisatie is niet van invloed op uw seksuele leven.
  Aan het zaadmonster is met het blote oog niet te zien of iemand gesteriliseerd is. Het zaadmonster bestaat na sterilisatie uit met name prostaatvocht.
 • Wie van beide partners zich laat steriliseren, is een persoonlijke keuze. Het voordeel van vasectomie is dat het een relatief lichte ingreep betreft, die poliklinisch onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd.
 • Vasectomie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals aids, gonorroe of syfilis. Om de kans hiertoe te verminderen, is het raadzaam een condoom te gebruiken.

Kosten en vergoeding van een vasectomie (sterilisatie man)

De kosten voor het gehele vasectomie of sterilisatie van de man traject, inclusief alle onderzoeken en nacontroles, zijn 450 euro. Het is mogelijk om de kosten vooraf met bankoverschrijving te betalen of op de dag van de behandeling met een pinbetaling te voldoen. Tijdens het maken van uw afspraak kunt u aangeven wat uw voorkeur heeft. Achteraf overmaken is helaas niet mogelijk. 

Sterilisatie bij de man is geen basiszorg en wordt daarom meestal niet vergoed door uw verzekering. Als u aanvullend verzekerd bent, adviseren wij u om zelf tevoren uw verzekeraar te raadplegen of de behandeling bij Tulp Medisch Centrum wordt vergoed. Dit is per verzekeraar en polis verschillend en het loont om dit uit te zoeken voordat de behandeling plaatsvindt. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding heeft u in ieder geval ook een verwijzing nodig. Als u alles zelf betaalt heeft u geen verwijzing nodig.

De coulance/korting regeling die Tulp Medisch Centrum hanteert voor basiszorg is niet van toepassing op de sterilisatiebehandelingen, u betaalt altijd het volledige tarief van 450 euro..

Een vasectomie, ook wel sterilisatie bij de man genoemd, biedt duidelijke voordelen voor individuen of koppels uit de omgeving van Rotterdam die geen (aanvullende) kinderwens hebben. Een vasectomie is een veilige en doeltreffende vorm van anticonceptie die verschillende positieve aspecten met zich meebrengt.

Ten eerste, het biedt een permanente oplossing voor anticonceptie, waardoor koppels niet meer afhankelijk zijn van tijdelijke of minder betrouwbare methoden om zwangerschappen te voorkomen. Hierdoor is bijvoorbeeld het gebruik van hormonen door de vrouw niet meer nodig wat vaak positieve effecten met zich meebrengt.

Een sterilisatie bij de man is de veiligste vorm van anticonceptie met de kleinste kans op een onbedoelde zwangerschap en minder operatierisico’s dan de sterilisatie van een vrouw. Deze in principe definitieve procedure draagt bij aan de gemoedsrust en elimineert de continue zorg voor anticonceptie, wat in sommige gevallen ook kan bijdragen aan een onbezorgdere seksuele beleving.

Verder is een vasectomie een (kosten) efficiënte keuze. In vergelijking met de doorlopende kosten en klachten van andere anticonceptiemethoden, zoals het gebruik van condooms of het slikken van de anticonceptiepil, is een vasectomie een eenmalige procedure die langdurige bescherming biedt tegen onbedoelde zwangerschappen, zonder de noodzaak voor continue investeringen in anticonceptie naast alle mogelijke bijwerkingen.

Bovendien is door de gebruikte techniek de hersteltijd na een vasectomie bij Tulp Medisch Centrum in Zuid-Holland over het algemeen kort, met een kleinere kans op ongemakken of complicaties. Dit zorgt voor een relatief snelle terugkeer naar de dagelijkse activiteiten, wat de procedure een goede optie maakt voor veel mannen.

Na uw behandeling kunt u altijd telefonisch of per e-mail bij ons terecht met vragen. Wij geven u dan gericht advies en maken zo nodig extra afspraken. Heeft u klachten die niet kunnen wachten? Dan kunt u in het weekend en buiten kantooruren contact opnemen met onze spoedlijn.

Veelgestelde vragen over vasectomie

Wij krijgen regelmatig vragen over een sterilisatie/vasectomie. Hier proberen wij direct antwoord te geven op al uw vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Een vasectomie, ook wel sterilisatie bij de man genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij de zaadleiders worden onderbroken, waardoor er geen zwangerschap meer kan optreden. Er zijn verschillende methoden voor een vasectomie, waaronder de no-scalpel methode die wij verkiezen boven de klassieke vasectomie door alle voordelen.

Bij deze no-scalpel techniek wordt één klein gaatje in de huid gemaakt in plaats van twee sneetjes. Dit resulteert in minder wonden, een snellere hersteltijd en minder kans op complicaties. Deze methode is ontwikkeld om pijn en ongemak voor de patiënt te minimaliseren.

De klassieke vasectomie is een traditionelere methode waarbij twee kleine sneetjes worden gemaakt in de huid van het scrotum om toegang te krijgen tot de zaadleiders. Hoewel deze methode iets invasiever is, wordt het nog steeds beschouwd als een veilige en effectieve methode voor mannelijke sterilisatie.

Na de vasectomie kunnen er verschillende milde klachten optreden zoals zeurende pijn in de liezen en scrotum. Soms kan er ook zwelling van de balzak optreden. Deze klachten wisselen erg per persoon maar de meeste mannen kunnen hun dagelijkse activiteiten, afhankelijk van hun beroep, snel hervatten.

Infecties zijn na een no scalpel vasectomie zeldzaam. Onze specialisten voor uw vasectomie in Rotterdam en omgeving, zullen uiterst zorgvuldig en steriel te werk gaan.

Toch kunnen bacteriën na de procedure soms binnendringen in de operatiewond wat resulteert in een ontsteking. Dit kan leiden tot roodheid, zwelling, pijn en verhoogde lichaamstemperatuur.

Wij zullen u vooraf duidelijke adviezen geven om uw klachten te minimaliseren. De bijwerkingen zijn doorgaans mild van aard en verdwijnen spontaan binnen enkele weken. U kunt altijd bij ons terecht met vragen, bijvoorbeeld als u koorts krijgt, het wondje blijft bloeden of u veel pijn houdt

Er is ook een zeer geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders na de behandeling weer aan elkaar groeien. Mochten er bij de nacontrole nog levende zaadcellen aangetroffen worden zullen wij samen met u een vervolgbehandeling afspreken. Tijdens uw telefonische intake zullen wij al deze zaken met u doornemen zodat u goed voorbereid de behandeling kunt ondergaan.

Bij een sterilisatie worden alleen de zaadleiders onderbroken. Dit heeft geen gevolgen voor de functie van de rest van uw lichaam.

De man komt net als voor een sterilisatie klaar met zaadvloeistof. Deze vloeistof ziet er hetzelfde uit als voorheen. Echter zitten hier na de ingreep geen zaadcellen meer in.

Zeer beperkte nadelen, er is een kleine kans op blijvende klachten zoals pijn in de balzak

Ja! Tulp Medisch Centrum is onder andere specialist in proctologie en het behandelen van een liesbreuk en navelbreuk.