Skip to content

BEHANDELING

Galstenen

Een veel voorkomende oorzaak van buikpijn aanvallen.

Over de galblaas

De galblaas is een peervormig hol orgaan aan de onderkant van de lever, rechtsboven in de buik. De lever vormt de gal die afgevoerd wordt via galgangetjes naar de galblaas. Hier wordt het opgeslagen. Na de maaltijd, leegt de galblaas zich via de afvoerbuis naar de dunne darm. Daar helpt het bij de vertering van de vetten in het voedsel. Wanneer de galblaas is verwijderd, neemt de lever deze functie van de galblaas over.

Galstenen

In Nederland heeft ongeveer één op de tien mensen galstenen, de meeste hebben er geen last van. Door het indikken van de gal in de galblaas kunnen er stenen ontstaan die op hun beurt klachten kunnen opwekken. De klachten en de ernst van de klachten verschillen per persoon. De volgende klachten komen vaak voor bij galstenen:

 • pijn in de bovenbuik na het eten;
 • heftige buikpijnaanvallen met bewegingsdrang;
 • aanhoudende buikpijn en koorts;
 • geelzucht, ontkleuring van de ontlasting en donkere urine;
 • buikpijn uitstralend naar de rug, misselijkheid en braken

Indien de galstenen tot klachten leiden, kan een operatie overwogen worden. Bij de operatie wordt de gehele galblaas met daarin de stenen verwijderd. Dit gebeurt meestal met een kijkoperatie, onder algehele narcose (anesthesie). Door de kijkoperatie is er geen grote wond en gaat het herstel sneller.

Stappenplan

U kunt bij ons snel terecht voor onderzoek en behandeling van uw galstenen. Voordat er overgegaan wordt tot een operatie neemt u samen met de chirurg uw klachten door. Tevens vindt er gericht lichamelijk onderzoek plaats. Indien nodig kan er aansluitend een bloedonderzoek en echografie van uw buik verricht worden om galstenen aan te tonen. Wij nemen ruim de tijd om u alle informatie te geven. Als alles afgerond is beslist u samen met uw specialist over uw verdere behandeling.

Expertise en ervaring

De chirurgen van Tulp Medisch Centrum hebben uitgebreide ervaring en zijn gespecialiseerd in kijkoperaties voor galstenen. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties.

Naast goed kunnen opereren vinden wij heldere en vriendelijke communicatie belangrijk. Onze zorgverleners maken dit waar en hebben bewust gekozen voor het werken in onze stress verlagende, kleinschalige sfeer.

Tijdens de operatie wordt uw galblaas met daarin de stenen in zijn geheel verwijderd. Wij maken hiervoor gebruik van de hoogste klasse operatiekamers die aan alle steriliteiteisen voldoen en van alle moderne apparatuur zijn voorzien.

Een galblaasoperatie kan volgens twee technieken uitgevoerd worden:

 • Een kijkoperatie (laparoscopie): de chirurg maakt een klein sneetje bij uw navel. Via dit sneetje brengt de chirurg een kleine videocamera uw buikholte in. Uw buik wordt opgeblazen met CO2 gas om ruimte te maken voor de operatie. Vervolgens wordt via drie nog kleinere sneetjes uw galblaas waar de stenen in zitten verwijderd.
  De wonden worden cosmetisch gehecht en u krijgt tijdens de ingreep al een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Zo bent u sneller weer op de been.
 • Een open operatie: Bij een open operatie wordt er een grotere snee gemaakt onder uw rechter ribbenboog. Dit is hierdoor een grotere ingreep en wordt nog zelden toegepast. Alleen in noodsituaties zal uw chirurg overgaan tot een open galblaasoperatie. De kans hierop is minder dan 1%. De wond wordt zo cosmetisch mogelijk gehecht en u krijgt tijdens de ingreep een plaatselijke verdoving om zo min mogelijk napijn te hebben. Het herstel duurt langer dan bij een kijkoperatie.

Na de operatie kan het operatiegebied pijnlijk zijn. Als u ondanks de pijnstilling die wij standaard geven toch pijn heeft, kunt u dit bij de zorgverleners aangeven. Als u zich goed voelt, mag u in de loop van de dag of de volgende ochtend weer naar huis met goede adviezen.

Algemene tips

 • Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren ondervindt u na ontslag nog enige tijd hinder van het operatiegebied. Het gebied kan dof of pijnlijk aanvoelen. Ook kunt u last hebben van uw schouder als er een kijkoperatie is verricht.
 • In principe mag u alle activiteiten uitvoeren binnen de pijngrenzen. Bespreek gerust met uw chirurg wanneer u uw specifieke activiteiten weer op kunt pakken.
 • Douchen mag, in bad gaan liever pas na 2 weken
 • Vermijd te zware (klachten uitlokkende) lichamelijke inspanning.
Vier weken na de operatie heeft u een (bel)afspraak met uw chirurg. Bij klachten of vragen kunt u uiteraard ook zelf contact opnemen en eerder gezien worden.